Menu
EUR
Oorzaken zwarte schimmel

Oorzaken zwarte schimmel

Wat is schimmel?

Schimmels zijn eigenlijk minuscule paddenstoelen. Deze paddenstoelen worden ‘geplant’ door de sporen die in de lucht zitten. Deze kunnen we niet met het blote oog waarnemen, maar zijn op verschillende plekken bijna altijd aanwezig. Wanneer de omstandigheden goed zijn kunnen de sporen zich hechten en ontwikkelen tot schimmel. Deze schimmel maakt vervolgens weer nieuwe sporen aan, die zich vaak in de buurt hechten van de al bestaande schimmel. Op die manier vormt zich een schimmel kolonie. Zo’n kolonie aan schimmels lijkt een beetje op een netwerk; er zitten dotjes hier en dotjes daar en dit groeit steeds verder uit als je er niets tegen doet.

De schimmels zijn geen prettig gezicht in huis en voor sommige mensen zelfs gezondheidsrisico’s. Zo zijn er mensen allergisch voor de zwarte schimmel, maar kunnen de schimmels ook irritaties en huidproblemen aanrichten. Het verwijderen van zwarte schimmel is juist voor deze mensen erg belangrijk!
 

Oorzaken van zware schimmel

De oorzaak van schimmel is vrijwel altijd terug te vinden in een combinatie van verschillende factoren. Dit begint vaak met vochtproblemen. Schimmels gedijen namelijk uitermate goed in vochtige omgevingen. Verder moet de temperatuur binnen de acceptatiegraad van de sporen liggen. De ideale temperatuur voor schimmels ligt tussen de 17 en 25 graden. Daarmee kunt u waarschijnlijk zelf al de conclusie trekken dat badkamers een goede plek zijn voor schimmels. Hieronder staan alle factoren die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van schimmel in huis opgesteld. Wanneer u last heeft van schimmel in huis, ga dan de verschillende factoren na en verwijder de schimmel met behulp van de schimmel verwijderingsproducten.
 

Vocht

Vocht speelt een belangrijke rol in de vorming van schimmel. Vochtoverlast kan veroorzaakt worden via verschillende wegen. Onderstaand zijn de belangrijkste redenen opgesomd.
 

Vochtoverlast door optrekkend vocht

Vocht kan op verschillende manieren in huis komen. Een belangrijke reden kan optrekkend vocht zijn. In Nederland is het waterpeil op de meeste plekken vrij hoog. Dit betekent dat onze huizen vaak op vochtige bodems zijn gebouwd. De fundering staat dan ook vaak bloot aan water en vocht. Omdat stenen poreus zijn, kan zich optrekkend vocht voordoen. Het vocht vindt vervolgens haar weg naar buiten aan de binnenkant van het huis omdat het hier warmer is en verdampt. De luchtvochtigheid in het huis gaat daarmee omhoog. Om dit te voorkomen is het mogelijk om de muren te impregneren.
 

Lekkage

Wanneer u een lekkage in uw dak heeft of in een van de leidingen, dan komt er veel vocht vrij. Dit vocht verdampt en daarmee wordt de luchtvochtigheid weer hoger. Wanneer het een lekkage betreft die u snel ziet, dan is dat niet zo’n groot probleem, maar wanneer het langzaam druppelt dan kan het lang duren voor u het ziet. Kleine lekkages zijn overigens goed te dichten met vloeibaar rubber.
 

Doorslaand vocht

Net als bij optrekkend vocht, raken de muren bij doorslaand vocht verzadigd en verdampt het vocht aan de binnenzijde van de muur. Hierdoor neemt het vochtgehalte toe in de woning en biedt het een goede plek voor schimmel in huis.
 

Bouwvocht bij nieuwe huizen

Bij een nieuwbouwhuis is het vochtgehalte in de muren altijd wat hoger dan bij oudere huizen. Het vochtgehalte neemt in een periode van twee jaar af tot normale waarden. Om tot die normale waarden te komen, gaat het vocht dus ergens naartoe. Dit is vaak naar de binnenzijde van het huis omdat het hier warmer is. Belangrijk is om daar rekening mee te houden in de ventilatie van het nieuwbouwhuis.
 

Ventilatie

Ventilatie is eigenlijk direct gerelateerd aan vocht. Immers, als er genoeg ventilatie is, dan wordt het vochtpercentage genormaliseerd. Zorg om schimmel te voorkomen dan ook dat er voldoende ventilatie is in iedere ruimte.
 

Schimmel verwijderen

Nu de oorzaken van schimmel duidelijk zijn, is het belangrijk om tot een oplossing te komen van de schimmel die op dit moment al in de ruimte aanwezig is. De producten hiervoor vindt u in de categorie ‘Schimmelbestrijding’. In de volgende blog behandelen we een aantal tips om schimmel te verwijderen.

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!