Injecteren tegen vocht
Dit resulteert uiteindelijk in bruine vlekken op de muur, kronkelend behang, een muffe geur, bepleistering dat afschilfert, schimmels, het rotten van beton en balken en tal van andere problemen. Het is dus uitermate belangrijk om snel te handelen wanneer u kleine verschijnselen ziet van vochtoverlast. Gebeurd dit niet, dan zal het probleem zich makkelijk kunnen verspreiden en er ook veel schimmel kan ontstaan. Het is dan ook belangrijk om de muren te injecteren tegen vocht, zodat schimmelbestrijding voorkomen kan worden.
Optrekkend vocht bestrijden
Optrekkend vocht een halt toe roepen is vrij eenvoudig te realiseren. Het is zaak om de poreuze stenen van de buitenmuur verzadigd te laten raken. De muur dient geïnjecteerd te worden met hars, op deze manier raken de buitenstenen verzadigd en wordt de zuigende werking van de stenen opgeheven. Het voordeel is dat optrekkend vocht nu niet meer terug kan komen na een behandeling. Een veelvoorkomende plek waar vochtproblemen ontstaan is de kelder. Vaak is er een klam klimaat en aangezien de stenen van de kelder veel worden blootgesteld aan vocht, is dit een uitstekende plek voor vochtoverlast. Kelderafdichting is dan noodzakelijk en is in de meeste gevallen goed te realiseren. Simpelweg de muur verven of opnieuw te stucen lost de oorzaak niet op en het optrekkende vocht krijgt dan nog steeds de kans om zich te verspreiden.
Het injecteren van de muren is de meest gebruikte oplossing en geeft een blijvende en krachtige oplossing. Optrekkend vocht bestrijden kunt u laten doen door een specialist, maar is vaak ook zelf te realiseren. Een horizontale rij aan gaten worden geboord ten hoogte van de vloer en vervolgens dienen deze gaten worden opgevuld met hars. Zodoende raken de stenen verzadigd en geeft u optrekkend vocht geen kans meer. Na de behandeling kunt u de gaten dichten met mortel of een plint gebruiken om de gaten te verbergen. Zodoende is het niet meer zichtbaar dat de muren geïmpregneerd zijn.
Gevolgen van vochtoverlast
Optrekkend vocht kan tot een ongezonde woonomgeving zorgen en is ook funest voor de woning zelf. Wanneer muren langdurig worden blootgesteld aan vocht, kunnen dit een flink aantal problemen als gevolg hebben. Zo stijgt de luchtvochtigheidsgraad en is er een grote kans dat er schimmels ontstaan op tal van plekken. Daarnaast resulteert een tam klimaat in huis ook vaker in het hoger zetten van de thermostaat, waardoor ook de energiekosten onnodig hoger worden. Optrekkend vocht niet bestrijden of de kelderafdichting uitstellen, zal erin resulteren dat de algemene kwaliteit van de woning achteruit gaat. Constructies worden aangetast en een langdurige blootstelling aan vocht zal ook de warmte isolatie verminderen. Kortom, in het geval van vochtoverlast dient er snel gehandeld te worden en een kwalitatief sterke hars gebruikt te worden, op deze manier voorkomt u verdere problemen en bent u verzekerd van een blijvend resultaat.